Photoshop Nasıl Hızlanır?

Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
Youtube
Youtube

Photoshop Nasıl Hızlanır?

Photoshop performans artırma işlemlerini 5 adımda daha hızlı hale getirmek için neler yapılmalı gelin birlikte bakalım.

Dünyanın en büyük grafik yazılım programı olan Photoshop’ un çalışmalar sırasında yavaşlayan performansı ve bilgisayarları yorması hepimizin ortak problemi. Sorun halledilemeyecek boyutlarda ise elbette ki bilgisayarınızı yenilemekte fayda var, fakat sorun bilgisayarda değilse yapılacak basit ayarlamalar ile Photoshop performansını yukarıya taşımak mümkün. Bu sorunu ortadan kaldırabileceğinizi düşündüğüm noktaları ekran görüntüleri ile size anlatmaya çalışacağım.

Öncelikle Photoshop programını açıyoruz ve arayüz sayfasını görüyoruz. Daha sonra, Düzenle>Tercihler (Edit>Preferences) kısımlarını seçiyoruz. Klavyemizden “Ctrl + K” kombinasyonunu kullanarak da Tercihler penceresine gelebilirsiniz. Tercihler penceresinde sol üst kısımda yer alan Genel (General) kısmına geliyoruz.

Photosop Tercihler Penceresi Genel Sekmesi arayüzünü aşağıda görüyorsunuz.

1- Panoyu Dışa Aktar butonunu kapalı hale getirin

“Panoyu Dışa Aktar” (Export Clipboard) butonunun kapalı olması çalışma yaptığınız sırada kopyalama işlemlerinin sizi yavaşlatmasını engeller. Ayrıca bu durum, görsellerin bilgisayar hafızasında tutulmasını da engeller ve diğer çalışmalar için size ve bilgisayar belleğine ekstra hız kazandırır.

2- Geçmiş Günlüğü butonunu kapatın

Geçmiş Günlüğü’nün (History Log) açık olması programı yavaşlatan ve yoran diğer bir unsur. butonun aktif hale gelmesi, çalıştığınız esnada verilerinizin ve yaptığınız işlemlerin sürekli kaydedildiği anlamı taşıyor. Bu durum da doğrudan Photoshop’un yavaşlaması anlamına geliyor.

3- Bellek kullanımını kendinize göre belirleyin

Photoshop, çalışma esnasında kullanılan bütün görselleri geçici olarak hafızaya kaydeder, bu durum için RAM’ i kullanır ve RAM ne kadar yoğun kullanılırsa bilgisayarınız o kadar yavaş olacaktır. Photoshop uygulamasının kullandığı RAM miktarını artırarak bu duruma az da olsa çözüm bulabilirsiniz. Düzenle-Tercihler-Performans (Edit-Preferences-Performance) yollarını takip ederek işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. Photoshop, varsayılan olarak %60′ a ayarlıdır fakat siz bu durumu kendinize göre ayarlayabilirsiniz.

Photosop Tercihler Penceresi Performans Sekmesi Görünümünü aşağıda görüyorsunuz.

4- Geçmiş Kaydı sayısını azaltın

Çoğu zaman çalışma yaptığımız görsel ile ilgili geri almak istediğimiz yerler oluyor ve çok fazla geriye almak mümkün olmuyor. Bu durum sizin elinizde. Kaç işlem geriye gitmek istediğinizi belirlemek için, Tercihler-Performans sayfasının sağ üst kısmında bulunan Geçmiş Durumlar (History States) sekmesindeki sayıları belirlemek sizin elinizde. Fakat bu sayıların10-20 arasında olması önerilir. Bu sayının fazla olması bilgisayar belleğinden destek alacağı için bilgisayarınız yavaşlatacaktır. Sayının az olması performans ile doğrudan ilişkili.

5- Önbellek ayarlamalarını yapın

Kullanmış olduğunuz görselin çözünürlüğü ne kadar büyükse bilgisayarınızın kullandığı ön bellek de o kadar büyük olacaktır. Önbelleğiniz ne kadar büyükse, performansınız da o kadar artacaktır.  Photoshop kurulum işleminden sonra hazır gelen önbellek değeri 4 olarak belirlenmiştir. Düzenle-Tercihler-Performans (Edit-Preference-Performance) yolunu takip ederek sağ üst kısımda yer alan Önbellek Düzeyleri (Cache Levels) alanındaki bu değeri artırırsanız dosyalar daha yavaş yüklenir, fakat açık bir dosyayı düzenlerken uygulamanı komutlarınıza reaksiyon vermesi daha da hızlı hale gelecektir. Bu duruma bağlı olarak örneğin 16 megapixel büyüklüğünde bir dosya için 4-6 arası önbellek ideal olacaktır.

Yapılan tüm bu ayarlardan sonra OK (TAMAM) butonuna basmayı ve Photoshop uygulamasını kapatıp yeniden açmayı unutmayınız. Eğer memnun kalmayıp ayarları sıfırlamak isterseniz Photoshop açılırken “Ctrl + Alt +Shift” tuş kombinasyonunu kullanarak daha sonra Photoshop  ikonuna tıklayın. Photoshop açıldığında tüm ayarlar sıfırlanacaktır.

Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
Youtube
Youtube

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir