Güneşe Karşı En İyi Fotoğraf Nasıl Çekilir?

Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
Youtube
Youtube

Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte akıllı telefonların ve fotoğraf makinelerinin yaygınlaşmasıyla fotoğraf çekenlerin sayısı da artış göstermeye başladı. Fotoğrafçılık denilince akla birçok teknik ve tarz gelse de özellikle şu yaz günlerinde güneşten istifade edip ters ışıkta çekim yapmak ve güzel kareler yakalamak birçok fotoğrafçı için bulunmaz nimet.  Elbette acemi kişilerin çekimleri neticesinde bu yöntem karanlık ve anlamsız fotoğrafların çıkmasına neden olurken, konunun püf noktalarını bilen kişilerin de harika fotoğraflar çıkarmasına yardımcı oluyor. Peki, güneşe karşı fotoğraf çekerken nelere dikkat edilmeli?

En önemli ayrıntılardan birisi dinamik aralığın doğru ayarlanmasıdır. Ters ışıkta çekilen fotoğrafların bazıları aşırı derecede parlak çıkar. Düşük dinamik aralığında çekilen fotoğraflarda gölgede kalan nesne istenen aydınlıkta pozlandığında parlak alanlar patlar veya parlak arka plan istenen aydınlıkta fotoğraflandığında bu kez konu karanlık çıkar. Bu durumun önüne geçmek için fotoğrafın dinamik aralığını çekim sonrası işlemeyle yükseltmek olacaktır.

Ters ışıkta çekilen fotoğraflarda ışık ölçümünün aydınlık fon kullanılarak yapılması siluet fotoğrafları elde etmemizi sağlar. Diğer yandan bu durum, çekilen fotoğraf üzerinde yapılan ölçümlerde ise ışık kaynağının olduğu parlak arka planda patlamalara neden olur. Dikkat edilmesi gereken diğer bir husus da ışık kaynağını çekilen nesnenin arkasına alırsanız bu kez de gölgelerden oluşan izler ve dokular ortaya çıkması.

Uygun Işık Ortamını Seçin

Kaliteli bir fotoğraf için öncelikle iyi bir ters ışık ortamı seçtiğinizden emin olun. Öğle saatlerinde güneş tepedeyken ters ışık çekimlerinden iyi sonuç almanızın zor olacaktır. Bu nedenle seçeceğiniz saatler gün doğumu sonrası ya da gün batımı gibi akşam saatleri olmasına özen gösterin.

Eğer bu saatler dışında çekim yapmak zorundaysanız ışığı yumuşatacak materyallere ya da doğa gücüne ihtiyacınız olacaktır. Mesela ağaçlar bu durumda size yardımcı olacaktır. Çekeceğiniz nesneyi ya da özneyi bir ağacın önüne almanız iyi sonuçlar elde etmenize yardımcı olacaktır.

Kameranızı İyi Tanıyın ve Özelliklerini Kullanın

Ters ışık koşullarında çekim yaparken makineniz mutlaka manuel modda olmalı. Işık koşulları göz önünde bulundurularak ayarlamaları sizin yapmanız daha iyi fotoğraflar çıkarmanıza yardımcı olacaktır. Manuel modun sağlayacağı en önemli avantaj ise yapılan ayarın aynı ortamda siz hareket ettikçe değişmeyecek olmasıdır. Bu sayede her seferinde yeniden ayarlama yapmanıza gerek kalmayacaktır.

Çekim Sonrası Hayal Gücünüzü Kullanın

Çekim sonrasında fotoğraflarınızı düzenleyerek işe hayal gücünüzü katabilirsiniz. Çekim sırasında reflektör kullanmak, fotoğraflara fark katacakken, gölge dengesini de bu sayede rahatlıkla ayarlayabilirsiniz. Daha sonraki aşama ise fotoğraf düzenleme uygulamalarını ve hayal gücünüzü kullanmayla alakalı. Biraz yapay yollarla fotoğraflarınızı daha iyi hale getirebilirsiniz.

Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
Youtube
Youtube

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir