DSLR Fotoğraf Makineleri

Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
Youtube
Youtube

DSLR Fotoğraf Makineleri

DSLR fotoğraf makinesi nedir? Özellikleri nelerdir? Almalı mıyım? sorularının tüm cevaplarını bu yazıda bulabileceksiniz.

Gelişen teknoloji ile birlikte fotoğraf makinesi yelpazesi her geçen gün biraz daha genişlemekte ve makine sayıları sürekli olarak artış göstermektedir. Çok fazla çeşitlilik gösteren kameralar içerisinde değiştirilebilir lens denilince akla ilk olarak DSLR makineler gelir. DSLR, her ne kadar kelime anlamı olarak profesyonel fotoğraf makinesi anlamı taşısa da amatör seviyeden ileri düzeylere kadar geniş bir kullanıcı kitlesini bünyesinde barındırır. DSLR makineler aynasız makinelerin çıkmasıyla birlikte popülaritesini kaybetmiş olsa da hala belli nedenlerden ötürü tercih edilmekte.

DSLR Nedir?

Kısaca DSLR, tek lensli dijital refleks kameradır. Fotoğraf makinesinin gövdesinin içinde bulunan bir prizma (daha yüksek teknolojili DSLR’lerde) veya bir kaç ek ayna (genellikle alt uç modellerde) aracılığıyla lensten gelen ışığı optik vizöre yansıtan bir ayna sistemi mevcuttur. Bu ayna sistemi çekilen kareyi, tam olarak objektif yoluyla görebilmenizi sağlar. “Refleks” (aynanın yansıması) teriminin anlamı budur. Deklanşöre basıldığında bu ayna kalkar, örtücü (shutter) açılır ve objektiften geçen ışık, fotoğrafın oluştuğu görüntüleme sensörüne resmi düşürür. Bu tasarımın diğer kameralara göre avantajı, gerçek zamanlı olarak, optik vizörde çekeceğiniz kareyi görebilmenizdir.  DSLR makinelerin aynasızlara göre eksi yönü ise pozlama ayarlarınızı optik vizörden yansıtarak önizleme yapamazsınız. DSLR makineleri optik vizörün çok az güç harcaması nedeniyle pil ömürleri oldukça uzundur.

DSLR makinelerin karmaşık kısımlarından birisi sensör kısmıdır. DSLR makinelerin fiziksel boyutu görüntü kalitesi açısından diğer makinelere göre daha avantajlı. DSLR tarafından sunulan iki ana sensör türü var: Tam çerçeve ve APS-C (kırpılmış çerçeve/crop)

Kırpma faktörleri ile ilgili olarak, kameranın sensörünün 1.5x kırpma faktörüne sahip olması,  50m’lik objektifin tam çerçeveli bir fotoğraf makinesindeki 75mm’ lik bir objektif ile görüş açısı bakımından neredeyse aynı olacaktır. Bu durum “zoom”, telefoto lenslerde daha fazla işinize yarayacak bir özellik, ancak tam kare fotoğraf makinelerinde aynı sonucu alamayacağınızı belirtmekte fayda var.

En küçük DSLR fotoğraf makineleri bile belli bir büyüklüğe ve ağırlığa sahiptir. Ama bu durum içindeki daha büyük sensörler sayesinde iyi bir görüntü kalitesi de demektir. Bu büyük sensörler, özellikle düşük ışık koşullarında kullanışlıdır. Sensörün büyüklüğü gördüğü şeyin ışığı ile doğrudan ilişkilidir, sensör ne kadar büyük olursa gördüğü şey de o kadar aydınlık olur ve daha fazla ışıkla çalışma imkanı sunar. DSLR makinelerin diğer makinelerden üstün olduğu bir diğer konu ise otomatik odaklama. Otomatik odaklama hareketli nesneleri yakalama, nesneyi arka plandan ayırarak çekim yapma imkanı sunar. Bu durum objektifin kaliteli olmasıyla da daha iyi sonuçlar verir.

DSLR’nin bir bas-çek fotoğraf makinesine göre en büyük avantajlarından biri, farklı lensleri kullanabilme özelliğidir. Ne kadar deneyimli olursanız olun dahili lensin yetersiz geldiği yerler elbette ki olacaktır. Manzaralar için geniş açılı, spor ve yaşam için süper telefotolara ihtiyacınız olacaktır. Evinizde eski fotoğraf makinelerinin lensleri varsa, bunları bir adaptör yardımıyla DSLR makinelere monte edebilirsiniz.

Aynasız fotoğraf makineleri de tıpkı DSLR makineler gibi lensleri değiştirme yeteneğine de sahiptir ve DSLR makinelerden daha hızlıdır fakat DSLR daha eski olduğu için lens alternatifi daha fazladır.

DSLR fotoğraf makinelerinin diğer bir artı yönü de, aksesuar ve ek ekipman imkanının fazla olmasıdır. Çoğu DSLR, ‘hot shoe’ denen ve genellikle harici flaşlar için kullanılan elektrikli bir montaj ayağına sahiptir. Fakat mikrofonlardan tutun kablosuz tetikleyicilere kadar bağlantı için çok çeşitli ekipmanlar da tasarlanmıştır. Ayrıca DSLR makinelerinde çeşitli adaptörleri, tetikleme sistemlerini, harici monitörleri, mikrofonları, kablolu flaşları ve hatta GPS modüllerini takmak için bir dizi bağlantı noktası da mevcuttur ve bu durum size mekan fark etmeksizin çekim yapma imkanı sunar.

Twitter
Visit Us
Follow Me
Instagram
Youtube
Youtube

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir