Bilim adamları, akıllı telefonlar üzerinde yapmış oldukları araştırmalarda batarya kapasiteleri konusunda devrimsel nitelikte bir yol buldular. Bu çalışma doğrultusunda Nanochain kullanarak telefonların şarj kapasitesini arttırmak mümkün olabilir.
Hali hazırda akıllı telefonların büyük bir çoğunluğu lityum-iyon bataryalar kullanılıyor. Bataryanın şarj kapasitesi ise, depolayabileceği lityum iyonlarının sayısına bağlı oluyor.
Bataryalarda iyonların tutulması için, hafif ve pratik bir malzeme olan grafit kullanılıyor. Ancak bu maddenin fazla iyon tutamaması ve akıllı telefonların sürekli olarak kendisini geliştiriyor olması, uzmanları batarya teknolojileri ile ilgili yeni araştırmalara yönlendiriyor. Uzmanlar, geçmişte de farklı malzemeleri bataryalarda kullanmayı denemiş fakat bu malzemeler çoğunlukla genişlediği için tehlikeli bulunmuştu.
Kapasiteyi 2 Katına Çıkarmak Mümkün Olabilir
Purdue Üniversitesi kimyagerleri tarafından kurulan bir ekip, telefonların daha hızlı şarj olabilmesi ve şarjın daha uzun süre dayanabilmesi için lityum-iyon pillerin tasarımında yeni bir formül geliştirdi.
Yeni yöntem olarak bataryalarda kullanılması düşünülen nanochain elektrotları, grafit elektrotlarından iki kat daha fazla lityum-iyon depolayabiliyor. Bu malzeme henüz akıllı telefonlarda kullanılmaya başlanmasa da yakın zamanda akıllı telefon bataryalarında gelişmeler olması bekleniyor.